Biografie Josefine Straesser

Josefine Straesser (mezzo sopraan) groeide op in een muzikaal gezin. Op haar vijfde startte ze met pianospelen en volgde ze pianolessen bij Ineke Don in Haarlem. Na eerst een studie rechten afgerond te hebben, besloot Josefine op vijfentwintige jarige leeftijd zich volledig te wijden aan muziek en rondde zij enkele jaren later haar bachelor zang (klassiek) met succes af aan het conservatorium. Josefine volgde zanglessen bij Sinan Vural, Bernadette Bouthoorn, Maria Alves en masterclasses bij Wiebke GoĆ«tjes en Johanette Zomer. Op dit moment wordt Josefine gecoacht door de sopraan Valerie Vervoort in Antwerpen. Met haar scriptie 'Wat is een natuurlijk vibrato?' won Josefine de eerste prijs van de Nederlandse vereniging van Zangpedagogen (NVZ), waar zij tevens lid van is.  Zie voor meer informatie over de NVZ de website 

https://www.zangpedagogen.nl. 

 
Josefine als dirigent: koren
Sinds 2017 begon Josefine steeds meer koren onder haar hoede te krijgen en startte zij met directielessen bij Rob Vermeulen, Fokko Oldenhuis en Wiecher Mandemaker, waarna zij in 2021 werd toegelaten tot de Master Koordirectie te Antwerpen. Op dit moment volgt Josefine lessen koordirectie bij Luc Anthonis te Antwerpen (BE).

Josefine is dirigent van het klassieke kinderkoor 'Noord-Hollands selectiekoor' (zie 

https://www.nhselectiekoor.nl) en de cantorij van de Nassaukerk te Amsterdam (zie

https://nassaukerk.nl/) en diverse kamer- en projectkoren, zoals de jaarlijkse buurtcantate in Westerpark te Amsterdam met elk jaar nieuwe muziek gecomponeerd door Nico Hovius. Tevens was Josefine repetitor van het Nederlands Concertkoor vanaf 2012 tot 2016 en heeft zij ervaring met het instuderen van grote koorwerken, zoals bijvoorbeeld The Bells van Rachmaninov, Otello van Verdi, Turdandot van Puccini en de Grande Messe des Morts van Berlioz. Ook was Josefine repetitor van de vrouwenstemmen bij het instuderen van de Anne Frank cantate van Hans Kox. In 2015 kreeg het Nederlands concertkoor een lovende recensie in de Volkskrant voor de  uitvoering van deze Anne Frank cantate in het concertgebouw te Amsterdam.
Josefine begeleidt zelf vaak haar koren op de piano.